Kiš kiš, cuketový quiche! ..S kozím sýrem a bylinkami.

Tohle je vážně naprostá bomba. Doporučuje 9 z 10 kolegů a přátel.


V jakémkoli ročním období s ním nešlápnete vedle, ale v létě ho asi oceníte nejvíc jakožto lehký oběd z čerstvých cuket ze zahrádky. I zapřisáhlí masožravci, kteří při mém odborném výkladu, co že to budu vlastně večer vyrábět, zoufale obraceli oči v sloup se slovy - cituji "bože, to musí bejt hnus" (ano, jeden z mých kolegů se nebojí velice expresivních výrazů), po prvním nuceném soustu nemohli přestat jíst. Takže poučení pro příště - nevysvětluj, servíruj! :)


Postup se může zdát trochu komplikovaný, ale doporučuji nešvindlovat - výsledek za to stojí.

Na korpus si připravte:
250g hladké mouky
125g studeného másla - nakrájeného na kostičky
1 vejce
2 lžíce studené vody
2 špetky soli

Vše zpracujeme hezky rukama do kompaktní podoby a dáme chladit do lednice alespoň na dvě hodiny.

Náplň:
3 menší cukety
3 vejce
250ml tučné smetany
bylinky - já jsem použila pár lístků čerstvé bazalky a oregano + domácí bylinkovou sůl
sůl, pepř
150g kozího sýra
kousek másla

Vyválíme těsto do tvaru kruhu na výšku asi 3mm tak, abychom vyplnili koláčovou formu  i její stěny. Narovnáme do formy a okraje odřízneme, ale schováme si je pro případ, že se při pečení objeví praskliny. Korpus propícháme vidličkou a zakryjeme jej pečícím papírem, pak vysypeme fazolemi, které jej zatíží a nevzniknou nám tak bubliny. Pečeme v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut. Necháme trochu vychladnout a z rozšlehaných vajec odebereme asi 1 polévkovou lžíci, kterou potřeme povrch těsta včetně okrajů a dáme znovu do trouby na asi 5 minut.

Nastrouháme dvě cukety na hrubém struhadle, poslední cuketu nakrájíme na tenoučké plátky, které pak přijdou na povrch quiche. Vše umístíme na síto, řádně prosolíme a necháme alespoň 30 minut odvodnit. Pak přemístíme na čistou utěrku a skrz ní vymačkáme všechnu přebytečnou šťávu. Na pánvi necháme rozpustit máslo a cuketu na něm osmahneme - to bude trvat asi 4 minuty. Plátky dáme na stranu a strouhanou cuketu přemístíme do mísy, přidáme smetanu a rozšlehaná vejce, sůl, pokud je třeba, pepř, nasekané bylinky a pořádně promícháme. Takto hotovou směs nalijeme na korpus (nevadí, když někde trochu vyteče kolem, to už jsem taky ozkoušela). Kozí sýr nakrájíme nebo natrháme na menší kousky, kterými rovnoměrně poklademe povrch koláče a nakonec ozdobíme plátky cukety. Troubu stáhneme na 180°C a pečeme asi 35-40 minut. Pozor, aby se qiuche nepřepekl a nevysušil, uprostřed by měl mít pořád takovou tu "roztřesenou" konzistenci. :) Podáváme při pokojové teplotě nebo, kdo má rád, rovnou z lednice, a s lístky rukoly, které mu dodají ten správný šmrnc.

Komentáře

Oblíbené příspěvky