Vegetariánská svíčková aneb je to pořád svíčková?

Svíčková omáčka. Velice zavádějící termín.. Samotný název svíčkové totiž nepatří omáčce, ale kusu hovězího, nacházejícího se zespodu posledních hrudních a bederních obratlů. Správně totiž mnohdy slýcháme "svíčková na smetaně", kdy "smetanou" je zde myšlena právě tolik oblíbená omáčka. Zůstaneme ale u toho patvaru svíčková omáčka.

To pro mě byla odjakživa výzva a dlouho jsem se jí neodvážila uvařit sama. Babiččina a maminčina svíčková byla totiž TOP a pro mě (stejně jako pro mnoho lidí) byla kuchařským strašákem. Zbytečně! Od mého prvního pokusu jí dnes vařím jako nic a to nejen v neděli. :) Dnes jen s tím rozdílem, že vynechávám maso. Opravdu to jde a rozdíl není znát.

Nerada používám mraženou zeleninu. Má takovou tu zvláštní pachuť a bůhví, kolik jí je. Mnohem raději si dám tu práci a koupím čerstvou zeleninu, kterou oloupu a pokrájím na kostičky cca 1x1cm. Než zelenina změkne, trvá to oproti té mražené trochu déle, ale o to více chuti se z ní uvolní.

Na omáčku pro regiment potřebujeme:

3/4 kg mrkve
0,5 kg celeru
0,3 kg kořenové petržele

cca 50 g másla
bobkový list
nové koření
celý černý pepř

250ml poctivé smetany
trochu citronové šťávy
sůl, cukr
lžičku kvalitní hořčice


Zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve větším hrnci zpěníme máslo a na něm zeleninu orestujeme. Zalijeme vroucí vodou, aby byla zelenina skoro ponořená, mírně osolíme, přidáme koření a necháme dusit, než je zelenina zcela měkká a celá kuchyně provoněná. :)

Poté omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme (tady trochu švindluji a mám raději tu mixovanou). Vrátíme zpátky na plotnu, přilijeme smetanu a necháme přejít varem. Dochutíme citronem a hořčicí, dosolíme, osladíme. A je to,

Na té omáčce není opravdu vůbec nic. Ve variantě s masem je postup téměř stejný, ale v takovém případě pečeme zeleninu v troubě s orestovanou a prošpikovanou svíčkovou.

Komentáře

Oblíbené příspěvky