Indické zeleninové kari - jako z indické restaurace!

Vzpomínám na den, kdy mě rodiče vzali poprvé jako teenagera do indické restaurace. Ta vůně, neuvěřitelné množství variací a pak chuť jídla mi naprosto uchvátily. Už napořád. Léta jsem se snažila indickou kuchyni napodobit. A z mých testů se jednoho dne vyklubalo něco, co mě po ochutnání přimělo zařvat HEURÉKA! a pomateně běhat po kuchyni v prazvláštním transu. Když jsem s jazykem na zástěře vyčerpáním konečně padla na podlahu, doplazila jsem se k polici, kde jsem popadla starou, nezaplacenou pokutu za parkování a okousanou tužku a za živé paměti jsem naškrábala recept, na který budu celý život náležitě pyšná. A tady je, v mojí tolikrát prověřené verzi.




Na omajdu pro osm hladových:

Půlka květáku
4 střední mrkve
Půlka celeru
Půlka cibule
případně kus dýně hokkaido
kus másla (3 lžíce)

A koření - to je to hlavní:

mleté kari (1 vrchovatá lžíce)
červená paprika (2 lžíce)
mletý pepř (pořádná špetka)
kardamom (půl lžíce)
bobkový list (4)
hřebíček (10ks)
nové koření (10ks)
mletý zázvor (půl lžíce)
římský kmín drcený (1 lžička)
chilli vločky (půl lžíce)
cukr - dle chuti
sůl - dle chuti
čerstvý zázvor na tenké proužky - nakonec
pár kapek citronu (nebo limety či snítka citronové trávy)
čerstvý koriandr

kokosové mléko (200ml)
40% smetana

příloha:
1kg jasmínové rýže

Variace: Přidejte pečené kousky kuřecích prsíček, kostky tofu, vařené brambory, rybu...

A jdeme na to:
Předehřejeme si troubu na 180°C. Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky. Ve velkém hrnci (tady doporučuji takový, který pak můžete popadnout a frknout do trouby) rozpustíme máslo. Přidáme veškerou zeleninu, promícháme, zasypeme vším kořením kromě soli, cukru a čerstvého zázvoru a citronu a pořádně zprudka orestujeme (pokud se vám nechce lovit po dokončení kuličky čehosi a počítat, hřebíček, nové koření  a kardamom můžete přidat po zalití vodou v sítku). Až bude zelenina hezky obalená a ucítíme, jak koření začíná uvolnovat aroma, zalijeme směs vroucí vodou. Pokud máme hrnec vhodný do trouby, přiklopíme nebo zakryjeme alobalem a šup s tím do trouby. Pokud náš hrnec troubu nepřežije, přesuneme celý obsah do pekáče či zapékací misky. Pečeme zakryté cca 1,5 hodiny.

Po vyjmutí z trouby opatrně odklopíme, vylovíme bobkový list, hřebíček, nové koření a kardamom, pokud máme celý, a když směs malinko vychladne, rozmixujeme ji úplně dohladka. Vlijeme smetanu, přidáme tenké proužky čerstvého zázvoru, vrátíme na sporák a necháme mírně probublat. Poté vypneme sporák, přidáme plechovku kokosového mléka, dosolíme, dosladíme, přidáme pár kapek námi zvoleného citrusu a nezapomeneme na pořádnou hrst čerstvého nasekaného koriandru!

Podáváme s jasmínovou rýží, protože dobře chutná, je hotová za moment a když se vaří, nemusíte si jí vůbec všímat. :)

Komentáře

Oblíbené příspěvky