Božské vege-burgery
Před několika dny jsem si už v poledne udělala neskutečnou chuť na poctivý burger. Protože maso u nás doma nefrčí, hledala jsem cesty, jak se mu co nejvíce přiblížit. Na internetu je spousta receptů na vegetariánské burgery, proto jsem se inspirovala a z každého si vzala něco. A tak vznikl můj první, super-easy ozkoušený řepový burger, o kterém si troufnu tvrdit, že spolehlivě trumfne ty masové.
Na samotný burger potřebujeme:
1 kg červené řepy, uvařené doměkka a nastrouhané najemno
1 velké vejce
1 hrnek strouhanky
3 lžíce pšeničné krupice (může být více při tekutější konzistenci)
1 lžička hořčice
1 lžička kečupu
1 lžička sójové omáčky nebo worchesteru
sůl, pepř
mletá paprika
drcená majoránka, bazalka a další bylinky dle chuti
1 stroužek česneku
kdo má rád, může přidat cibuli pokrájenou na malé kostičky
1 lžíce oleje na smažení
Všechny ingredience smícháme dohromady. V případě, že je směs hodně tekutá, přidáme krupici nebo více strouhanky. Necháme alespoň 10 minut odležet, aby strouhanka nasákla přebytečnou vodu. Na rozpálený olej na pánvi klademe vrchovaté lžíce směsi, které rozprostřeme do kulatých placek a opečeme z obou stran, aby se vytvořila krustička. Trvá to z každé strany asi 2 minuty. Poté placky opatrně (mohou se lámat) přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a dopékáme asi 15 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Kompletace - fantazii se meze nekladou:
hamburgerové bulky
majonéza nebo jakýkoli dresing či jogurt
ledový salát
strouhaný sýr, já použila Eidam
plátky čerstvé okurky
plátky rajčat
hořčice, kečup
Pečivo rozřízneme, opečeme dokřupava na suché pánvi, potřeme majonézou a poklademe ledovým salátem. Na něj dáme řepovou placku, sýr, další placku (horké krásně rozpustí sýr mezi nimi), okurku, rajčata, trochu kečupu a hořčice a hotovo. Zde je opravdu spousta prostoru pro vaši kreativitu - přidejte nakládanou zeleninu, pokud jí máte rádi, cibuli - třeba jemně karamelizovanou, chilli pro ty otrlejší nebo grilované houby... Možností je spousta.
Aby se docílilo toho správného "emérikn stajlu", udělala jsem k burgerům jednoduché domácí hranolky - omyté brambory jsem nakrájela na hranolky (i se slupkou), osušila čistou utěrkou a promíchala s trochou oleje a bylinkové soli ("zdravá sůl s bylinkami" zde) a pekla na 200°C asi 45 minut.
Burgery nezklamaly a byly skvělé i druhý den, kdy jsem je jen trochu přihřála na pánvi.
Aby se docílilo toho správného "emérikn stajlu", udělala jsem k burgerům jednoduché domácí hranolky - omyté brambory jsem nakrájela na hranolky (i se slupkou), osušila čistou utěrkou a promíchala s trochou oleje a bylinkové soli ("zdravá sůl s bylinkami" zde) a pekla na 200°C asi 45 minut.
Burgery nezklamaly a byly skvělé i druhý den, kdy jsem je jen trochu přihřála na pánvi.
Komentáře
Okomentovat